Forskjellige typer forbrukslån

Forskjellige typer forbrukslån

Om man tar en nærmere titt på det norske markedet for forbrukslån vil man raskt legge merke til at det finnes et stort spenn, og et gedigent utvalg av forskjellige utlånere. De fleste selskaper spesialiserer seg på et gitt segment av utlån, mens andre, litt større selskap, dekker hele spekteret av forbrukslån.

Små forbrukslån og SMS-lån

De minste og raskeste forbrukslånene som du kan få, kalles for mikrolån eller SMS-lån. Fordelen ved disse er at de har en meget kort behandlingstid. Her kan man få forbrukslån på minuttet. Som regel har man et svar i innboksen på telefonen, før det er gått ett kvarter.

Ulempene ved slike lån er likevel mange. En viktig ulempe med at det går så kjapt og problemfritt å få innvilget et lite forbrukslån, er at søkeren ofte ikke har tenkt seg ordentlig om, eller at søkeren ikke er klar over hvilke forpliktelser han egentlig tar på seg. Dertil er rentene på de minste forbrukslånene også ofte meget høye. Man kan låne noen tusenlapper, men ender opp med å måtte betale en rente som tilsvarer flere hundre prosent per år. Man merker ikke at det svir så mye, siden beløpene er små, og siden løpetiden på slike forbrukslån ofte er kortere enn tre måneder. Les mer her.

Små forbrukslån av vanlig type

Om man tar et steg opp, møter man på de klassiske forbrukslånene, som som regel gis når man skal handle inn litt hvitevarer eller møbler på avbetaling. Som regel må størrelsen på det lånte beløpet overstige kr 5 000, og man kan strekke seg til at denne kategorien rekker opptil kr 20 000. Ofte er avbetalingstiden på litt over ett år, men man kan velge at lånetiden strekker seg litt lenger. Renten pleier å ligge på rundt 15 til 20 % per år, men det varierer på grunnlag av låntaker sin kredittverdighet.

Store forbrukslån

De fleste som tar opp forbrukslån i Norge er faktisk folk som låner mer penger, og over lenger tid. Disse finnes i kategorien som man kan omtale som store forbrukslån, som strekker seg fra kr 20 000 til kr 100 000. Her finner man også den gjennomsnittlige lånekunden. Han låner nemlig kr 65 000, og har en nedbetalingstid på rundt 5 år. Her kan man også regne med en lavere effektiv rente på rundt 10 %. Det koster nemlig like mye å forvalte et stort forbrukslån, som et lite forbrukslån. Låner du mer, utgjør avgifter og gebyr en mindre andel av den effektive renta.