Dette gjør søvn med kroppen din

Dette gjør søvn med kroppen din

Etter en lang og travel dag, er det få ting som er bedre enn å legge seg til å sove i en deilig seng. Søvn er dessuten svært viktig for oss mennesker, fordi det er her kroppen får tilstrekkelig med hvile. Det er blitt forsket mye på søvn og akkurat hva det gjør med kroppen vår. Mest sannsynlig er søvnen viktigere enn du tror. 

Du har nok selv merket forskjellen av å våkne opp helt uthvilt, kontra å våkne etter kun et par timers søvn. Den har en stor påvirkning på vår evne til å fungere i hverdagen, samt humøret og hukommelsen vår.  

Det starter med en god seng 

Når det kommer til søvn, er sengen uten tvil den viktigste delen. Det er den som sørger for at du er komfortabel og sover godt. Derfor er det lurt å tenke nøye over hvilken seng du ønsker, før du kjøper den. Er du på utkikk etter den beste sengen på markedet, kan en kontinentalseng være valget for deg. Denne består av en rammemadrass, en fjærmadrass og en overmadrass. De tre lagene sikrer maksimal komfort, slik at du sover godt hele natten.  

Konsekvensen av søvnvansker 

Søvnvansker er svært utbredt, og kan ha store konsekvenser. Forskning viser en tett forbindelse mellom tilstrekkelig med søvn, og kroppens immunforsvar. Søvn kan hjelpe til med å holde hjerte og hjerne frisk, og i siste ende forbedre hukommelse og forhindre hjerte- og karsykdommer. Når kroppen sover er den i en langvarig hviletilstand, og det er her den restituerer fra en lang dag. Hjernen bruker denne tiden til å bearbeide kunnskap, inntrykk og informasjon den har fått i løpet av dagen.  

Når søvnmangel blir farlig  

Mangel på søvn er ikke bare svært ubehagelig, det kan også være farlig. Søvn er nemlig knyttet til vår konsentrasjonsevne, og dersom vi får for lite søvn, er det vanskelig å gjennomføre hverdagslige oppgaver. I visse yrker krever det høy konsentrasjonsevne, både for å kunne gjennomføre en oppgave vellykket, men også når det står om langt viktigere ting. Jobber du for eksempel som lege, har ansvar for barn, som lastebilsjåfør eller med tunge materiale på en byggeplass, vil konsentrasjon og presisjon være essensielt for å kunne gjennomføre oppgavene sikkert og godt.    

Søvnen hjelper med andre ord din kropp til å fungere. Det er en utrolig viktig del av dagen, og tilstrekkelig med søvn burde være høyt prioritert.