E-sigaretter et helsealternativ?

E-sigaretter et helsealternativ?

Vaping er blitt mer og mer populært, og trenden med innåndingen av nikotinholdig damp har også spredd seg til Norge. Selv om slaget av den nikotinholdige væsken for fordampningen fortsatt ikke kan omsettes fritt i Norge, så er det tillatt å importere slike væsker fra utenlandske leverandører. En av de som er ledende på slikt salg til Norge, er selskapet xsmoke (https://www.xsmoke.com/no), som markedsfører sine produkter som et middel, for å kutte ned på røykingen, for en sunnere livsstil, og som et billigere alternativ til konvensjonelle sigaretter. Det er på tide å gjennomføre en fact-check på disse påstandene, for å finne ut hva som egentlig er sant, og hva som er rent selgersnakk.

Fact-check: De helsemessige fordelene ved E-sigaretter

Ofte så markedsføres produkter fra xsmoke og liknende selgere, som et helsemessig fornuftig valg, i forhold til vanlige sigaretter. Dette stemmer faktisk til en viss grad, selv om det ikke er fullstendig sant at vaping er det sunneste som man kan ta seg til. Om man sammenlikner vaping med bruken av vanlige sigaretter eller rullings uten filter, kan man se en klar forskjell på hvilke belastninger man utsetter kroppen og spesielt luftveiene for. Væsken som man fyller på E-sigaretter er fri for mange av de stoffene som man finner i vanlig tobakk, som for eksempel benzol og tjære, som er en integrert del av det å røyke ren tobakk. Når man vaper, så er det eneste helseskadelig stoffet som man får i seg, nikotin. Som kjent er nikotin vanedannende, men det fungerer også begrensende på det vaskulære systemet. Kroppens blodårer trekker seg sammen, og man får dårligere gjennombløding, i lungene, så vel som i resten av kroppen.

Fact-check: De økonomiske fordelene ved vaping

De fleste som selger utstyr til vaping, reklamerer også med at det er billigere å vape, enn å kjøpe vanlig røyk. Det er faktisk helt sant. Om man liker å kose seg med en blås så kan man, om man vaper, gjøre dette for en fjerdedel av prisen til vanlige sigaretter.

Fact-check: Hjelper vaping med å kutte ned på røykingen?

Det blir også påstått at vaping kan være et hjelpsomt steg i riktig retning, for den som ønsker å slutte å røyke. En stor del av nikotinavhengighet er rent kjemisk, men mange andre elementer er knyttet til dette, som ritualene rundt det å ta en blås. Når du vaper kan du selv regulere hvor sterk denne blåsen er, slik at du over tid kan trappe ned nikotinandelen.