Komfyr

Komfyr

En god komfyr er en vital del av et velfungerende kjøkken. Her legges jobben ned til vanlige familiemiddager, bursdager og høytider. Nordmenn lager de fleste av måltidene sine selv, og da er det på sin plass at utstyret er i orden.

Med fokus på kvalitet og oppussing legger de fleste ned mye omtanke når de velger seg nytt kjøkken, og det inkluderer komfyren.

Finn også ovner her.

Integrert eller frittstående

Som med de fleste andre hvitevarer kan komfyren også velges som integrert, og da stadig flere gjør nettopp det når de oppgraderer kjøkkenet. Da kan man også velge å splitte komfyren; ha stekeovn og platetopp hver for seg. Flere og flere velger å ha stekeovnen i ståhøyde, gjerne plassert sammen med mikroovn, og platetoppen for seg på benken – med praktisk oppbevaring av kjeler og panner i skuff under platetoppen.

Frittstående er fremdeles majoritet i Norge, noe som gjerne skyldes de store ekstrakostnadene ved å gå fra frittstående til integrert. Å bytte ut hvitevarene er noe enklere når det er frittstående, og krever ikke en omfattende renovering av hele kjøkkenet.

Platetoppen

Utvalget er stort når man skal velge platetopp, og det er mange hensyn å ta.

Masseplater

Den eldste typen, og som er på vei ut, er de gode, gamle masseplatene. Her har du helt adskilte plater, forhøyet fra underlaget. De bruker tid på å varmes opp, og de holder lenge på varmen – noe som ofte har ført til brannskader på utstyr, hender og armer. De kan også være vanskelige å rengjøre, ettersom maten svir seg lett fast i platene, og det er mye kanter som må holdes rene.

Keramisk

Keramisk topp tok markedet med storm da det kom. Her er alle plater i en og samme glassplate, uten kanter og forhøyninger. Det er adskilte soner, som med masseplater, men kun én glatt flate. De fleste kjøkken i Norge i dag har nok denne toppen.

Induksjon

Induksjon kan sies å være en forlengelse av den keramiske toppen. Induksjon får man både som soneinndelt og sonefri. Det flotte med induksjon er hvordan matlaging nå har blitt mye mer brannsikkert og brannskadesikkert. Induksjonsplaten senker automatisk temperaturen når kjelen eller pannen flyttes bort – på sonefri følger varmen verktøyet – og det skal vanskelig gjøres å svi maten.

Gass

Gasstopper er heller uvanlig i Norge. Dette henger naturlig nok sammen med strømforsyningen i Norge. Det brukes fint lite gass, men hovedsakelig elektrisk strøm. Gasstopper gjør seg estetisk flott og gir god stabil varme for matlaging.