Ta vare på kroppen din med ren mat

I en aktiv hverdag er det ekstra viktig at du tar vare på kroppen din, og ren mat er den viktigste kilden til en sunn og sterk kropp. Hvorfor skal du se etter det grønne Ø-merket, altså økologisk mat, når du handler i butikken? Den største forskjellen mellom økologisk landbruk og konvensjonelt er at økologisk mat blir produsert uten kunstgjødsel og syntetiske sprøytemidler. 

Økologisk mat er renere og produsert i mer samsvar med miljøet. I økologisk landbruk driver man for eksempel med vekstbruk, man har et stort fokus på jordens mikroliv og dyrevelferden er bedre. Mange dyr i økologisk landbruk for være uten nesten hele året.

Økologiske bønder

Når du velger økologisk mat sier du ja til bedre helse, bedre dyrevelferd, bedre miljø og bedre landbruk. Innenfor økologisk drift finner du et mangfold av forskjellige kunnskapsrike og kreative bønder som strekker seg langt for å gi deg mat full av næring og med en god historie bak. 

Det er bønder som lar grisene gå ute hele året, har frittgående høns som får være ute i solen med kyllingene sine, bønder som dyrker mat i skogshager og yster egen ost på gården. Mange økologiske bønder åpner også opp gårdene sine, og du kan selv være med for eksempel å dyrke dine egne grønnsaker ved å kjøpe andel i gården.

Mer vitaminer og mineraler

Forskning og undersøkelser viser at økologisk mat inneholder mer vitaminer og mineraler, og at de inneholder mindre rester av sprøytemidler. Dette er faktorer som er svært positivt for din helse. Økologisk landbruk og matproduksjon gir også renere grunnvann, altså drikkevann for deg. 

Forskning viser også at økologisk matproduksjon kan gi nok mat til å mette verdens befolkning slik den er i dag, men det forutser at vi må endre matvanene våre. Altså at vi må spise mer grønt og mindre kjøtt, noe som er helt i tråd med endringene vi må gjøre for å redusere den globale oppvarmingen. Det er forresten svært lurt å samle smålån, og mange søker om refinansiering.

Les mer: Når du skal søke om forbruksfinansiering

Mange varer fra utlandet

I Norge er tilgangen på økologiske matvarer dårlig, og mye av det du finner er fra utlandet. Som forbruker har du mye makt, og velger du det økologiske merket sender du også ut et signal til myndigheter, grossister og produsenter at du ønsker å se mer økologiske varer i norske butikkhyller. Kanskje inspirerer du flere forbrukere til å velge ren mat med god samvittigheten i hverdagen, og sammen får dere enda større forbrukermakt. 

Ønsker du å leve 100 % økologisk finnes det også mange spesialbutikker i de store byene som kun selger økologisk fersk mat, tørrvarer og andre spennende produkter som økologisk sjampo, sminke, hudprodukter, vaskemidler og tilskudd.